«

»

okt 12

De Oranje Peloton tocht

P1090507Zondag 27 september werd voor de eerste maal de Oranje Peloton tocht verreden met start en finish voor het bordes van paleis Soestdijk.

Nathalie en Ton hadden zich hier voor opgegeven en om zes uur werd koers gezet naar Baarn in welke plaats het paleis staat. Het was rustig op de weg dus ruim op tijd kwamen we op de plaats van bestemming aan.

We werden verwezen naar een weiland waar al diverse auto’s geparkeerd stonden. Hiervandaan was het een klein stukje naar het paleis. Voor het paleis waren diverse podia en tenten waar van alles te doen was en te koop. De tocht werd gesponsord door de profploeg van Roompot en bij elke afstand bestond de mogelijkheid om met een aantal profs mee te rijden.

P1090506Om acht uur klonk het startschot voor de eerste maal en met een grote groep gingen we op weg. De oranje fietsshirts die bij de inschrijving inbegrepen waren zijn nog maar sporadisch zichtbaar want het was behoorlijk fris en dus nog verscholen onder een jack. Naar dat de dag vorderde en de temperatuur aangenamer werd kwamen de shirts tevoorschijn. Een mooi gezicht.

P1090513Door bos en over heide van de Utrechtse Heuvelrug werd via de voormalige vliegbasis Soesterberg koers gezet naar het zuiden. Via Doorn werd Langbroek bereikt waarna een lange weg volgde met aan beide kanten regelmatig een kasteel of groot landgoed. Het zonnetje was er helemaal bij en met weinig wind was het heerlijk fietsen in een mooie omgeving. Na het gehucht Overlangbroek werd via Wijk bij Duurstede de dijk langs de Nederrijn bereikt. Boven op de dijk gingen we verder richting het oosten. Halverwege de dijk bij recreatiegebied Gravenbol was na 48 kilometer de eerste verzorgingspost. Met een banaan en een snelle Jelle werd de route langs de dijk vervolgd naar Amerongen alwaar de Amerongse berg beklommen moest worden. Een klim in etappes die niet al te moeilijk was maar ons wel op het hoogste punt van de route bracht, 70 meter boven NAP. Na een mooie afdaling ging het via het industriegebied van Veenendaal naar de Klomp. Hier was net na de spoorwegovergang de splitsing tussen den 110 en de 165 kilometer. Omdat Nathalie een groot gedeelte van de week ziek was geweest koos zij er voor om de 110 kilometer te rijden wat achteraf gezien een goede keuze was want de laatste 10 á 15 kilometer werden de benen wel erg zwaar.

P1090508Ik ging verder om de 165 kilometer te slechten en vanaf nu kon je merken dat veel van de 3000 deelnemers voor de 110 kilometer hadden gekozen. Na Ede werd de Veluwe bereikt en ook hier weer veel heidevelden en bossen die op sommige plaatsen al voorzichtig in herfsttooi te zien waren. Gelukkig was de helm vandaag niet alleen voor het beschermen van je hoofd bij eventuele valpartijen maar deed hij ook dienst om de vele eikels die naar beneden kwamen van het hoofd te stoten. De Veluwe is in alle jaargetijden een mooi fietsgebied en via Otterlo, Harskamp en Kootwijk werd na 101 kilometer de tweede verzorgingspost van de dag bereikt bij Assel. Ook hier weer voldoende bananen, Snelle Jelles en zelfs energierepen. Met deze bevoorrading zou de finish wel gehaald worden! De laatste 65 kilometer bracht ons via Hoog Soeren, Uddel, Elspeet, Ermelo en Putten naar het einde van de Veluwe. Hierna nog een kleine twintig kilometer via het Nuldernauw, langs Nijkerk en Bunschoten/Spakenburg door open gebied via smalle wegen richting finish. Eembrugge en Baarn werden ook nog doorkruist en toen stond ik weer bij het bordes voor paleis Soestdijk waar de finish was. Hier trof ik Nathalie weer en na nog even rond gelopen te hebben en een kop koffie gedronken werd weer koers gezet naar huis. Om even over vijven werd Wieringerwaard bereikt en hadden we een mooie dag achter de rug door een schitterende omgeving.

Volgens de laatste berichten wordt de tocht volgend jaar wederom verreden en het is zeker een aanrader om daar een keer aan mee te doen. Of je nou 65, 110 of 165 kilometer wilt fietsen, het grootste gedeelte gaat door het bos en is zeker de moeite waard.

 

Ton.