«

»

feb 01

Rondje om door een gedeeltelijk witte wereld

Je hebt van die dagen dat zeker weet dat je niet gaat fietsen zoals bij regen en storm of sneeuw met bijbehorende gladde wegen. Er zijn ook dagen, de meeste in het jaar, dat je zeker weet dat je wel gaat want dan schijnt het zonnetje en is hier heerlijk fietsen langs ’s Heerenwegen en door berg en dal.

Maar je hebt ook dagen dat je twijfelt, blijft het droog, is het wel te doen op de weg. Wanneer je dan toch gaat fietsen wordt je overvallen door een pittige bui en wanneer je besluit om op zo’n dag niet te gaan fietsen blijkt het prachtig weer te blijven en heb je spijt. Donderdag 24 januari was zo’n dag dat er door een ieder getwijfeld werd en uiteindelijk is er niemand gegaan. Achteraf had het misschien wel gekund maar had je toch een hagelbui op visite gekregen. Afijn, het is januari dus er is nog geen haast bij!

Afgelopen donderdag was er geen twijfel! Woensdagavond had het gesneeuwd en alles was nog wit donderdagmorgen maar het zonnetje scheen uitbundig en de weg was schoon wat sneeuw betreft.

Om 13.00 uur dus dik ingepakt, het was weliswaar 3 graden maar de gevoelstemperatuur was -1, richting Het Wapen. Hier kwam ik alleen Kees tegen en welke kant we ook opkeken, er kwam niemand meer bij. Met zijn tweeën dus op pad.

Richting Nieuwesluis en via de Waardpolderhoofdweg kwamen we in Kolhorn waar de oude schuren op de dijk en de boten in het water nog mooier uitkwamen door de sneeuw dan ze normaal gesproken al doen. De Westfriesedijk over om zo bij de Langereis uit te komen. Altijd een mooie route met rechts de contouren van Nieuwe Niedorp en links het water. Daar aan de Langereis waar de meest knotwilgen gesnoeid staan te wachten op het voorjaar, het riet rustig aan de kant staat te wuiven en de eenden dobberen op het licht golvende water. Wanneer je doortrapt kom je vanzelf aan het einde van de Langereis en dat gebeurde dus ook. Net voor je de AC de Graafweg op gaat rechtsaf om zo in Oude Niedorp uit te komen. Langs de Irish cottage naar de parallelweg en dan onder de rotonde van het Verlaat door richting Waarland. Slingerend door Waarland werd Zijdewind bereikt en zo via de fietsstraat naar Schagen. Het ging lekker dus we reden door naar de Keins en dan rechtsaf de Groote Sloot op. Nog een klein stukje Slikkerdijk en via de Noordzijde van de Zijperweg weer op huis aan. Weliswaar een smerige fiets maar de afgelegde 43 kilometer voelden weer goed aan.

Januari is alweer voorbij en dus komen we uit in februari. Voor de schaatsliefhebbers, waartoe ik zelf ook behoor, een spannende maand want volgens diverse weerkundigen wordt dit een horror maand. Strenge vorst en sneeuw! We moeten maar afwachten of dit het gaat worden en we onze rondjes kunnen maken op de ijsbaan die smachtend op ijs en dus schaatsers ligt te wachten. Zolang we nog niet kunnen spreken van horror is het waarschijnlijk dusdanig weer dat we onze kilometers op de fiets kunnen blijven maken. We wachten het af.

 

Ton